PESTERA URSILOR

Pestera Ursilor a fost descoperita in anul 1975 intr-o fosta cariera de marmura din satul Chiscau - Comuna Pietroasa de catre Curta Traian
Curta Traian in Sala Lumanarilor
      Cai de acces: - gara Beius sau Sudrigiu, de aici autobuz;
- D.N.76 Oradea - Comuna Sudrigiu (86 km)+ D.J. 763 Satul Chiscau 14 km



Pestera Ursilor adaposteste o extraordinara gama de formatiuni stalagmitice si stalactitice variate ca marime forme, precum si un mare numar de urme de viata si resturi fosile ale ursului de caverna - Ursus Spelaeus - disparut cu mai bine de 15.000 de ani.
Intrarea in pestera se afla la 482 m altitudine. Pestera Ursilor are o lungime de peste 1 km. Se desfasoara pe doua nivele suprapuse: unul superior fosil cu o lungime de 488 de m amenajat pentru circulatia turistica, si unul interior, temporar activ, lung de 521 de m declarat rezervatie stiintifica. Etajul superior are trei galerii: galeria ursilor, galeria Emil Racovita si galeria lumanarilor. Mastodontul, Draperiile din galeria ursilor, Portalul, Pagodele, lacul cu nuferi etc. sunt numai cateva din frumusetile arhitectonice create de natura in adancurile acestei pesteri.
Vizitarea pesterii incepe cu galeria ursilor in care se gasesc resturi scheletice si vetre de Ursus Spelaeus, continua cu galeria Eml Racovita, bogata cu masive stalagmitice si stalactitice de tipul macaroanelor si sfarseste cu galeria lumanarilor.


       Gallery